در این مقاله ۸ دلیل مختلف بیان میشود که احتمالا شما را برای مهاجرت و کوچ به فایرفاکس متقاعد خواهد کرد.
زمانی که کاربران زیادی از مرورگر Internet Explorer استفاده و با مشکلات متعدد آن دست و پنجه نرم میکردند، مرورگر فایرفاکس عرضه شد، مرورگری که بهسرعت موردتوجه و استقبال کاربران قرار گرفت و توانست افراد زیادی را معطوف خود کند.
چندی بعد با معرفی و عرضه اندام مرورگر گوگل بانام گوگل کروم، به دلیل سادگی زیاد و سرعت بالاتر و پلاگینهای متعدد، بسیاری از کاربران از فایرفاکس به کروم مهاجرت کردند.
در این مقاله این موضوع را بررسی خواهیم کرد که باگذشت چند سال از این اتفاق آیا هنوز هم مرورگر گوگل کروم نسبت به فایرفاکس برتری بیشتری دارد یا وقت آن رسیده است که این بار از گوگلکروم به فایرفاکس مهاجرت کنیم؟
زمانی که گوگل کروم بر روی تخت پادشاهی مرورگرها نشسته بود به پایان رسیده است، درواقع این روزها دیگر نمیتوان کروم را بهترین مرورگر دانست چراکه فاصله زیاد بین مرورگرهای مختلف از بین رفته و تقریباً مرورگرهای معتبر همگی امکانات یکسانی را در اختیارتان قرار میدهند و اینکه شما از کدام مرورگر استفاده میکنید برخلاف گذشته که مبنای انتخاب امکانات و سرعت و امنیت آنها بود، حالا مبنای انتخاب کاربران بیشتر بر اساس سلیقه است
شاید زمانی با گوگلکروم احساس بهتری در وبگردی داشتید اما شاید شما هم متوجه این موضوع شده باشید که دیگر گوگلکروم مثل گذشته نمیتواند شمارا راضی کند. پس تکلیف چیست؟ آیا باید به فایرفاکس بازگردیم؟ ظاهراً که اینطور است.
اما اگر بازهم در مهاجرت به فایرفاکس شک و تردید دارید؛ در ادامه این مقاله ۸ دلیل مختلف بیان میگردد که احتمالاً شمارا برای مهاجرت به فایرفاکس متقاعد خواهد کرد.
بسیاری از مردم معتقدند که گوگل کروم سریعتر از فایرفاکس است؛ درواقع اگر قرار باشد واقعبین باشیم و صداقت داشته باشیم باید بگوییم که این موضوع درستی است، اما اصلیترین دلیل سرعت بالاتر گوگلکروم نسبت به فایرفاکس؛ استفاده بیشتر کروم از پردازنده رایانه است. استفاده بیشتر از پردازنده، سرعت بیشتر و عملکرد نرمتری را به همراه خواهد داشت که همین قضیه باعث مصرف بسیار بیشتر باتری و کاهش هر چه بیشتر عمر باتری لپتاپها میشود. البته فایرفاکس خیلی هم سرعت پایینتری ندارد و درواقع اختلاف سرعت بین این دو مرورگر چندان زیاد نیست.
نمودار زیر میزان مصرف باتری لپتاپ را در بین سه مرورگر مطرح نشان میدهد. توضیح اینکه هرچه نمودار مقدار کمتری را نشان دهد، میزان استفاده و مصرف باتری کمتری دارد و برای باتری رایانه بهتر است.
اطلاعاتی که مایکروسافت از میلیونها کاربر ویندوز ۱۰ به دست آورده است، نشان میدهد که استفاده از فایرفاکس نسبت به گوگل کروم ۳۱ درصد باتری کمتری از رایانه را استفاده میکند؛ بنابراین اگر از یک لپتاپ برای وب گردی استفاده میکنید، قطعا کمی سرعت بالاتر را به طول عمر بیشتر باتری لپتاپتان ترجیح نخواهید داد!
اگر شما تنها یک Tab را بهصورت همزمان در فایرفاکس و گوگلکروم بازکرده باشید؛ این گوگلکروم است که مقدار کمتری از حافظه RAM را اشغال میکند؛ اما معمولاً همه ما هنگام وبگردی Tab های زیادی را بازگشایی میکنیم.
با بالا رفتن تعداد Tab های بیشتر، نتیجه معکوس خواهد بود و این بار مرورگر فایرفاکس است که میزان کمتری از حافظه رم را استفاده میکند.
جدول زیر میزان استفاده RAM در دو مرورگر فایرفاکس و گوگل کروم را نشان میدهد.
نکتهای که با بررسی این موضوع مشخص است آن است که تا زمانی که تعداد Tab های کمی را در حال اجرا داشته باشید، کروم بهمراتب کمتر از مرورگر فایرفاکس از ظرفیت رم دستگاه شما استفاده میکند؛ اما بهمحض اینکه شما بیش از ۸ Tab در حال اجرا داشته باشید، آنگاه فایرفاکس است که به مقدار قابلتوجهی مقدار RAM کمتری استفاده میکند.
بنابراین اگر شما هم از آن دسته از کاربرانی هستید که مثل من همواره تعداد زیادی TAB را در مرورگر خود باز میکنید این فایرفاکس است که مقدار RAM بسیار کمتری را اشغال کرده و برنده این مقایسه است.
باید قبول کنیم امروز گوگلکروم دیگر شبیه به آن چیزی که در سال ۲۰۱۱ بود، نیست. امروز کروم یک نوع پلتفرم کاربردی است که روزبهروز از حالت مرورگر خارجشده و از آن فاصله بیشتری میگیرد.
آن مرورگر سبک، ساده و بسیار سریع در حال حاضر به یک موجود پیچیده و حرفهای تبدیلشده. بسیاری نیز گوگل را سرزنش میکنند که چندان هم بدش نمیآید کروم را بهصورت انحصاری در اختیار کاربران سیستمعامل Chrome OS قرار دهد.
اما در آن سمت، فایرفاکس همچنان همان مرورگر دوستداشتنی قدیم باقیمانده است. شاید فایرفاکس به بینظیری زمانی که کروم وارد این عرصه شد نباشد، اما حداقل تیم توسعهدهنده آن میکوشد تا هرروز بهتر از دیروز باشد.
ازلحاظ فنی میتوان گفت کروم هم بهنوعی متنباز است، زیرا خود بر اساس مرورگر کرومیومی شکلگرفته که بسیاری از مرورگرهای دیگر همچون Opera, Vivaldi, Slimjet, Brade و … با استفاده از آن ساختهشدهاند؛ اما متنباز، بدان معناست که شما اجازه دهید دیگران از کدهای شما استفاده کنند. چیزی که در گوگلکروم اتفاق نیفتاده است.
چراکه در حال حاضر گوگلکروم بهعنوان یک محصول رقابتی مشغول به فعالیت است که اساس کار آن با مدل واقعی منع باز تفاوت دارد. حتی بسیاری معتقدند که این روزها گوگلکروم در حال سوء استفاده از تعریف منبع باز است که این موضوع غمانگیز و تاسف بار است.
در حالی که فایرفاکس با داشتن یک نقشه راه عمومی به همگان اجازه میدهد تا از سورس کدهایش استفاده کنند این موضوع نشان میدهد که فایرفاکس به معنای واقعی یک پروژه متنباز است.
در سال ۲۰۱۴، شرکت موزیلا برای حمایت و اطمینان از حفظ حریم خصوصی کاربران خود، یک تماس تلفنی را برای کاربران خود به اشتراک گذاشت و با استفاده از آن اطمینان حاصل کرد که برای حفظ حریم خصوصی کاربرانش مبارزه خواهد کرد و اجازه نمیدهد کسانی به اطلاعات مردم دسترسی پیدا کنند.
در سال ۲۰۱۵، گزارش موزیلا بار دیگر تاکیدی بر این قضیه بود:
میلیونها نفر از کاربران آنلاین هستند، اما شفافیت کافی و کنترل امنیت و تلاش کافی برای حفظ حریم شخصی این کاربران از سوی کمپانیها، توسعهدهندگان اپلیکیشن و دولتها وجود ندارد. موزیلا بر روی سلامت کلیدیترین اجزای اینترنت نظیر حریم شخصی و امنیت متمرکزشده است.
حتی با فرض اینکه فایرفاکس در حفظ حریم شخصی کاربران قوی نباشد، اما باید قبول کنیم که از مرورگر گوگل نیز کمتر نیست.
همه ما میدانیم که گوگل یک شرکت جمعآوری دادهها است. گوگل در حال حاضر بیش از هر کمپانی دیگری از ما اطلاعات دارد،
گوگل ازیکطرف بهعنوان یک سرویس اینترنتی باکیفیت و محبوب عمل میکند و از طرف دیگر با استفاده از اطلاعاتی که از کاربرانش بهواسطه استفاده آنها از سرویسهای متنوع گوگل به دست میآورد موجبات کسب درآمد هنگفت برای این کمپانی عظیم میگردد.
استراتژی گوگل بر اساس جمعآوری اطلاعات کاربران در جهت تبلیغات هدفمند برای کسبوکارهای اینترنتی و کسب درآمد است. بهعبارتدیگر گوگل خیلی بیشتر ازآنچه که فکرش را بکنید درباره شما میداند و به همین دلیل همواره چیزیهایی را به شما پیشنهاد میدهد که احتمالاً موردعلاقه شما نیز هست.
ما برای استفاده از خدمات پرکاربرد و مفید گوگل مثل جیمیل، گوگل درایو، جستجو در موتور جستجوی گوگل، یوتیوب و دهها سرویس پرکاربرد دیگر هیچ هزینهای پرداخت نمیکنیم اما در عوض به گوگل اجازه میدهیم که اطلاعاتی در مورد ما جمعآوری کند و آن را با مؤسسات تبلیغاتی به اشتراک بگذارد تا آنها بتوانند تبلیغات خود را به شکل هدفدار و مؤثرتری ارائه کنند.
گوگل از روشهای متعددی برای شناسایی و جمعآوری اطلاعات کاربران استفاده میکند. هر بار که وارد حساب کاربری خود در جیمیل میشوید یا از گوشی اندروید خود استفاده میکنید، مقداری از اطلاعات شخصی خود ازجمله نام، شماره تلفن، موقعیت و… را بهصورت داوطلبانه در اختیار گوگل میگذارید. علاوه بر این گوگل همیشه هنگامیکه در حال وبگردی و جستجو برای موارد موردعلاقهتان هستید؛ بر جزییات فعالیت شما نظارت دارد.
به نظر شما اینکه سابقه وبگردی خود را نیز همراه با دیگر اطلاعات خصوصیمان در اختیار یک شرکت واحد قرار دهید فکر عاقلانهای است؟ پیشنهاد میکنم در این رابطه مقالهی «گوگل چه چیزهایی از ما میداند» را در GSM مطالعه کنید.
یکی از مهمترین و بزرگترین تفاوتهای مرورگر فایرفاکس و گوگلکروم میزان سفارشیسازی آنها مطابق با نیاز و سلیقه کاربران است. ظاهر مرورگرهای کروم در سیستم عامل و دستگاههای مختلف یکسان هستند و به جزء پنهان کردن نوارابزارهایی خاص و یا حذف آیکونهایی از نوار آدرس در کروم، تنها کاری دیگری که میتوانید در گوگلکروم انجام دهید تغییر تصویر نوار عنوان و زبانهها است.
در حالی که فایرفاکس در این زمینه ابتکار عمل بسیار بیشتری را در اختیار کاربران خودش قرار میدهد.
در فایرفاکس میتوانید به راحتی همه جای مرورگر را از لحاظ ظاهری بهدلخواه خود تغییر داده یا حتی از تمهایی که سایر توسعهدهندگان برایش ساختهاند، استفاده کنید تا احساس تجربه یک مرورگر تازه به شما دست دهد و هیچ گاه از ظاهر یکنواخت آن خسته نشوید.
حتی این امکان وجود دارد تا با استفاده از شبیهسازهایی همچون FXChrome, FXOpera و MX4، ظاهر مرورگرتان را کاملا شبیه به سایر مرورگرها کنید. کاری که در کروم امکان آن را نخواهید داشت.
موزیلا پس از ارائه نسخه ۴۸ فایرفاکس، پشتیبانی از WebExtension را نیز رسما به مرورگر خود اضافه کرد.
وب اکستنشنها یک API چند مرورگره هستند که به توسعهدهندگان اجازه میدهند یک پلاگین را برای استفاده در چند مرورگر نظیر کروم و فایرفاکس تولید کنند.
بنابراین اگر اکستنشنهای جالبی در مرورگر کروم باعث شده همچنان از آن گوگلکروم استفاده کنید، باید بدانید که به راحتی میتوانید از همان اکستنشنها در مرورگر فایرفاکس نیز استفاده کنید!
برای این کار، شما نیازمند نصب افزونه Foxified در فایرفاکس هستید. پس از نصب افزونه، میتوانید به فروشگاه اکستنشنهای کروم رفته و بهجای دکمه “Add to Chrome” بر روی دکمه “Add to Firefox” کلیک کنید تااکستنشن مورد نظرتان به لیست افزونههای نصبشده در فایرفاکس شما افزوده شود و از قابلیتهای مفید آن اکستنشن در فایرفاکس استفاده کنید.
امکان مفیدی که متاسفانه گوگل کروم فاقد آن است.
هم کروم و هم فایرفاکس هر دو شامل مجموعهای گسترده و بزرگ از افزونهها و اکستنشنهای متعدد هستند.
فایرفاکس حاوی چندین افزونه منحصربهفرد است که کاربران کروم از آن بیبهره هستند. برخی از این افزونه و پلاگینهای فایرفاکس به قدری خوب و جذاباند که دلیل خوب و قانعکنندهای برای شما که همچنان از کروم استفاده میکنید و نمیخواهید از آن دست بکشید هستند تا دوباره به فایرفاکس مهاجرت کنید.
به عنوان نمونه برای این موضوع میتوان به افزونه Tree Style Tab اشاره کرد. این افزونه نوار زبانه را به یک نوار کناری تبدیل میکند و این اجازه میدهد که شما بتوانید زبانههای باز را بهصورت درختی به نمایش بگذارید که جابهجایی بین TAB های را برایتان بسیار آسانتر میکند. این شگفتانگیز است که هیچ مرورگر دیگری قادر به ارائه چنین قابلیتی نیست! هرچند مرورگر Vivaldi از زبانههای کناری پشتیبانی میکند، اما نمیتواند آنها را بهخوبی فایرفاکس به نمایش بگذارد.
البته این تنها افزونه جذاب فایرفاکس نیست که در مرورگرهای دیگر وجود ندارد. به طور مثال با مراجعه به این لینک میتوانید لیستی از افزونههایی که تنها در فایرفاکس وجود دارند را مشاهده کنید.
در انتهای مقایسه بین این دو مرورگر باید گفت که تفاوتهای این دو مرورگر با یکدیگر عمدتا جزئی هستند. ممکن است یکی کمی سریعتر باشد و در عوض دیگری از منابع سیستمی کمتری استفاده کند، اما از نظر قابلیتها استفاده از دو مرور فایرفاکس و گوگل کروم بسیار عالی است. بهعبارتیدیگر هر چیزی که میتوانید در کروم انجام دهید را قادر خواهید بود با فایرفاکس نیز انجام دهید.
باوجودآنکه در این مقاله به ۸ دلیل مهم برای بهتر بودن فایرفاکس نسبت به کروم اشاره کردیم؛ اما بد نیست اشارهای نیز به قابلیتهای کروم که در فایرفاکس وجود ندارد داشته باشیم. چراکه شرایطی وجود دارد که در آن وضعیت کروم از فایرفاکس بهتر است.
کروم کست (Chromecast) گوگل یک دانگل دایرهای شکل کوچک است (که نمونه اولیه آن مستطیلی شکل بوده است) که محتویات صوتی و تصویری را از یک گوشی هوشمند، تبلت، لپ تاپ، مک یا کامپیوتر ویندوزی میگیرد و آن را به تلویزیون منتقل میکند. چنانچه شما یک تلویزیون هوشمند ندارید و در آینده نزدیک نیز قصد خرید آن را ندارید بنابراین کروم کست یکی از ساده ترین و ارزان ترین راهها برای مشاهده ویدیو از سرویس هایی نظیر نت فلیکس و یوتیوب بر روی یک صفحهنمایش بزرگتر است؛ که البته کروم کست در ایران وجود خارجی ندارد!
چیزی که مشخص است آن است که آینده فایرفاکس بسیار خوب به نظر میرسد. تفاوتهای دو مرورگر معرفیشده نیز جزئی هستند؛ اما آیا با دلایل گفتهشده تصمیم به مهاجرت دوباره به فایرفاکس رادارید؟
یا از طرفداران متعصب فایرفاکس یا کروم هستید که تحت هیچ عنوان از مرورگر دوستداشتنی خود کوچ نمیکنید؟
شاید هم از آن دسته از افرادی باشید که اعتقاددارند هیچ کدام از این مرورگرها کارایی لازم را ندارند و به Opera علاقهمند و وابسته هستید.