احتمالا واژه HDR به گوشتان خورده است؛ ویژگیای که در دوربین بسیاری از گوشیهای هوشمند وجود دارد. اگر نمیدانید HDR چیست و دقیقا چه کاری انجام میدهد، در ادامه میتوانید با عملکرد آن آشنا شوید و بیاموزید چه مواقعی بهترین زمان استفاده از این ویژگی است.
اگر در تنظیمات دوربین گوشیتان گشتی زده باشید، احتمالا چیزی به نام HDR را دیدهاید. HDR مخفف عبارت High Dynamic Range است که فعال کردن آن کمک میکند در بعضی شرایط عکسهای بهتری بگیرید، اما لزوما این طور نیست که همیشه عکسهای شما را بهتر کند. ابتدا بیایید با HDR و نحوه کار آن آشنا شویم.
در اصطلاحات عکاسی به اختلاف روشنترین و تاریکترین عناصر یک تصویر Dynamic Range میگویند. High Dynamic Range یا HDR فرایندی است که محدوده دینامیکی ثبتشده توسط لنز دوربین را از آنچه هست فراتر میبرد و بیشتر میکند.
زمانی که در حالت HDR عکاسی میکنید، دوربین سه عکس متوالی با درجات روشنایی متفاوتی از صحنه میگیرد. سپس نرمافزار دوربین این عکسها را با هم ادغام میکند و با حفظ تاریکترین و روشنترین نواحی تصویر آنها را به یک عکس تبدیل میکند.
همان طور که گفتیم، لازم نیست حالت HDR برای گرفتن تمام عکسها فعال باشد. عکاسان حرفهای بنا بر تجربه به خوبی میدانند چه زمانی باید از HDR استفاده کنند تا عکسهای بهتری بگیرند. شما هم با خواندن نکات زیر میتوانید زمان صحیح استفاده از HDR را بیاموزید.
نور یکی از مهمترین عوامل تاثیرگذار در گرفتن عکس خوب است، اما نور خورشید در فضای بیرونی ممکن است مشکلزا شود و تضاد زیادی در تصویر به وجود آورد. در این شرایط HDR میتواند این اختلاف کنتراست را به تعادل برساند؛ درنتیجه بخشهای سفید روشن و سیاه تاریک کمتری در عکس دیده میشود. به دو تصویر زیر نگاه کنید و ببینید آسمان و ابرها در حالت HDR چقدر بهتر دیده میشوند.
اگر عکس شما خیلی تاریک است یا بعضی بخشهای آن خیلی تاریک است، استفاده از HDR میتواند در افزایش کلی سطح روشنایی کمک کند. البته اگر محیط عکاسی تاریک باشد یا نور کمی وجود داشته باشد، نباید از HDR انتظار معجزه داشته باشید.
همان طور که حالت HDR میتواند نقش موثری در جذاب شدن عکسها داشته باشد، گاهی استفاده از آن نتیجه عکس دارد و نباید از HDR استفاده کرد.
با توجه به اینکه در حالت HDR از سوژه چند عکس متوالی گرفته میشود، اگر در این فاصله چیزی حرکت کند، ممکن است تصویر نهایی تار شود. همچنین با توجه به اینکه فرایند عکاسی HDR کمی بیشتر از حالت عادی طول میکشد، باید تا پایان یافتن کار در جای خود ثابت بمانید و تکان نخورید.
گاهی عکسها با داشتن تضاد و کنتراست زیاد میان بخشهای تاریک و روشن بهتر به چشم میآیند. استفاده از حالت HDR در چنین شرایطی منجر به کاهش این تضاد میشود و از زیبایی عکس میکاهد.
اگرچه HDR میتواند به رنگهای بیجان طراوت ببخشد، در صحنههایی که رنگهای شاداب و زنده وجود دارد تاثیر منفی میگذارد و رنگها را بیش از حد اشباع میکند.
دوربین اکثر گوشیهای مدرن امروزی از ویژگی HDR برخوردار است که باید آن را از قسمت تنظیمات نرمافزار دوربین فعال کنید. این مورد را میتوانید از جدول مشخصات گوشی خود در سایت جیاسام چک کنید.
در صورتی که گوشی شما فاقد ویژگی HDR باشد، اپلیکیشنهای زیادی برای گوشیهای اندرویدی وجود دارد که این کار را برای شما انجام میدهند.
آیا شما از حالت HDR در عکاسی استفاده میکنید؟ به نظر شما بهترین زمان برای استفاده از HDR چه هنگامی است؟ نظرها و تجربههای خود را در کامنتها با ما و سایر کاربران در میان بگذارید.