اپل دوست ندارد خلاق باشد!

تحلیلگران حوزه فناوری معتقدند اپل آنچنان که باید و شاید در زمینه توسعه و خلاقیت سرمایه‌گذاری نمی‌کند.

سرمایه‌گذاری سال گذشته اپل در واحد تحقیق و توسعه حدود ۱۲٫۷ میلیارد دلار بود. عددی بزرگ‌تر از سرمایه‌گذاری کوپرتینویی‌ها برای محصولات بین ۱۹۹۸ تا ۲۰۱۱، بازه‌ای که آیفون، آیپد و آیپاد در آن متولد شدند. حتی رشد واحد تحقیق و توسعه اپل سریع‌تر از رشد فروش آن‌هاست. با این همه برخی تحلیلگران مانند تونی ساکوناگی معتقدند این سکه روی دیگری هم دارد که از خساست اپل در سرمایه‌گذاری برای آینده سخن می‌گوید.

ساکوناگی، تحلیلگر برنشتاین، می‌گوید غول تکنولوژی تنها ۲% از جریان نقدی آزاد خود را در بخش R&D یا همان واحد تحقیق و توسعه صرف می‌کند. حال آن که این عدد برای رقبا نزدیک به ۲۵% است. جریان نقدی آزاد به مبلغی گفته می‌شود که بعد از پرداخت مالیات و مخارج عمده مانند ساخت یا خرید ساختمان‌ها و تجهیزات باقی می‌ماند. با توجه به درآمد سرسام آور سالانه اپل، حتی ۲% از این مقدار هم بسیار زیاد خواهد بود. اما مسئله این است که رقابت در این عرصه بسیار سرسختانه است و کارشناسان تصور می‌کنند اپل چنان که باید آن را جدی نگرفته.

در این تحلیل به سهم ۵٫۱ درصدی R&D از کل درآمد فروش (میزان فروش اپل بدون احتساب مخارج و مالیات) اشاره شده که تقریبا نصف رقبایی با بهره‌وری مشابه (حدود ۳۸%) است. یعنی درآمد خالص شرکت با احتساب تمام هزینه‌ها ۳۸% کل فروش است. بر این اساس ساکوناگی ادعا می‌کند میراث استیو جابز دست کم برای برابر شدن با رقبا باید سر کیسه را تا دو برابر کردن سرمایه واحد R&D شل کند. جالب است بدانید در سال ۲۰۱۷ اپل بیشترین فروش را با ۲۳۹ میلیارد دلار در بین شرکت‌های امریکایی داشت، حال آن که در زمینه سرمایه‌گذاری در تحقیق و توسعه رتبه ششم از ده شرکت مورد مطالعه را کسب کرد.

اگرچه سرمایه‌گذاری اپل در این خصوص طی ۶٫۵ سال گذشته ۵ برابر شده، ساکوناگی آن‌ها را ملامت می‌کند و عدم تولید محصولاتی خارق‌العاده، مانند دوران طلایی استیو جابز را برای شرکتی به این بزرگی ناامیدکننده می‌داند. وی ضمن تایید این که توسعه خط تولید به ارائه محصولات جدید می‌انجامد، لزوم گسترش خدمات را نیز یادآور می‌شود.

احتمالا به خاطر دارید کوپرتینویی‌ها در بازه ۲۰۱۲-۲۰۱۳ به گم کردن مسیر و بی‌توجهی به پروژه‌های خلاقانه محکوم می‌شدند. از آن زمان تا امروز با تولید محصولاتی چون ساعت هوشمند، ایرپاد و هوم پاد تا حدی از زیر بار این فشار خارج شده‌اند و حتی امروز در زمینه تولید ساعت بزر‌گ‌ترین تولیدکننده محسوب می شوند. با این حال هیچ یک از این موارد به اندازه آیپاد، آیفون و آیپد دنیا را تکان نداده‌اند.

در حال حاضر از عینک‌های مجهز به هوش مصنوعی که احتمالا در بازه ۲۰۲۰ تا ۲۰۲۱ رونمایی می‌شود به عنوان برگ برنده بعدی و محصولی انقلابی یاد می‌شود. سال گذشته جین مانستر، تحلیلگر مجموعه لوپ ونچرز در مدح این عینک گفت محصولی بسیار بزرگ‌تر و اثرگذارتر از آیفون خواهد بود.

Call Now Button